poštovní holubi


Článek z prosincového čísla novoveského Profilu

20.12.2015 16:50

Holubářská sezona 2015

 

Radost i smutek z letošních výsledků máme za sebou a nyní tedy můžeme s klidnou hlavou zhodnotit letošní rok z pohledu holubářského. Kdo má na dvoře či zahradě cokoliv živého, určitě potvrdí, že letošní rok byl velmi náročný. Největší měrou k tomu přispěla úmorná tropická vedra, která nás provázela v letních měsících. Mnoho z nás si kladlo otázky, zda závodit, nezávodit, zkracovat závody, ponechat původní délku - prostě nebylo to jednoduché. Nakonec se sezóna „nějak“ odzávodila, někdo měl ztráty holubů větší, někdo menší, ale takový je náš sport.

Když přejdeme ke konkrétnějším údajům, na pomyslné startovní čáře sezóny starších holubů stálo 1. 5. 2015 osazenstvo šesti závodních holubníků z Ostrožské Nové Vsi. Nejlépe si vedli závodníci TEAMu Chmelař-Jurásek, kteří obhájili loňský mistrovský titul, a to s celkovým ziskem 4320 bodů. Na stříbrné pozici skončil Antonín Jurásek s 3629 body a bronz získal Antonín Kauc s 2446 body. Určitě je potěšující, že první dva jmenované holubníky se propracovaly také do TOP 20 v Oblastním sdružení CHPH Uherské Hradiště, což je nepochybně krásný úspěch. TEAM Chmelař-Jurásek měl dokonce šanci prorazit do absolutní špice hradišťské oblasti, nakonec z toho však bylo 12. místo. Jak by řekl nebožtík Ludvík Straka: „Až příště!“ Jeden primát přesto TEAM Chmelař-Jurásek v rámci oblasti Uherské Hradiště získal. Jejich holoubě číslo 2732 se pyšní titulem 1. ESO holoubě Oblastního sdružení CHPH Uherské Hradiště. Ze tří závodů získalo nejlepší celkový koeficient a letos tedy v naší oblasti není lepšího!

Tak a teď trošku smutnější záležitost. Vzhledem k ustanovením závodního řádu a zcela hraničnímu počtu závodících chovatelů, musíme od roku 2016 přistoupit k ukončení nasazování na závody v holubářském středisku v Ostrožské Nové Vsi u nádraží a po mnoha letech bohužel naši obec opouštíme. Ke dni 31.12.2015 tedy oficiálně zaniká Základní organizace chovatelů poštovních holubů Ostrožská Nová Ves a zbylí členové budou nově členy holubářského spolku Uherský Ostroh. Noví členové nejsou, takže udržet naši tradiční organizaci není možné. Své v tomto odehrála i změna Občanského zákoníku, z našeho pohledu nešťastná, ale nejsme zákonodárci, takže nezbývá, než zákon respektovat, i když s ním nesouhlasíme.

Ale ať tento článek nekončím negativně, zkusím některé z vás možná mírně navnadit na nové možnosti, které se v našem sportu otevírají. I do holubaření proniká z různých směrů komerce, někdy to je méně šťastné, někdy zase naopak. Vezmeme tu „lepší“ komerci. Člověk může dnes závodit s holuby a nemusí mít vlastní holubník a ani se o holuby starat. Jak je to možné? Rozmáhají se tzv. testovací stanice poštovních holubů, kam lidé dodávají mladá holoubata, zaplatí za ně startovné a pak už se jen baví u internetového sledování závodů. A co je atraktivní, dají se vyhrát i poměrně zajímavé finanční částky, tedy pokud se vámi dodaný borec v závodech prosadí. Provozovatel takové testovací stanice obstarává veškerou péči o holuby, tzn. krmení, povinná očkování, trénování atd. Za to si také účtuje zmiňované startovné. Sezóna v takové testovací stanici se skládá zpravidla ze 4 závodů a 1 finálového závodu, který je také nejvíce oceněn. Po ukončení je veškeré osazenstvo holubníku prodáno v aukcích a další rok se začíná znovu. Již mnoho neholubářů tohoto využilo, ať už pro soutěživost, adrenalin, vidinu možné výhry… Stačí si jen vyhledat vhodného chovatele poštovních holubů, domluvit si s ním podmínky poskytnutí holoubat a získaná holoubata poslat do testovací stanice. Pro ilustraci uvádím internetový odkaz na naši nejznámější testovací stanici ve Šternberku: https://2015.talent-quatro.cz/ . Pokud někoho z vás tato možnost zaujala, nebojte se obrátit na kteréhokoliv z nás a můžeme věc podrobněji probrat.

 

 

Chovatelé poštovních holubů ZO Ostrožská Nová Ves přejí všem krásné a klidné prožití vánočních svátků, veselého Silvestra a hodně zdraví a štěstí v roce 2016!

—————

Zpět